Nikotinfri utan ångest

Igår skrev jag om mitt första mål. Att inte längre vara slav under en drog. Det har ärligt talat gått lekande lätt. Jag har försökt så många gånger tidigare men jag har alltid misslyckats eller inte orkat hela vägen. Men idag känner jag att jag har kontrollen över mitt beroende.

Det här fungerade för mig och jag hoppas att det även kan hjälpa någon annan. Vi fungerar ju olika och vi vill olika. Men vill du så testa!

Leta fram viljan och ta beslutet!

Av egen erfarenhet tror jag att du måste känna at du vill sluta, för om du inte har viljan så tror jag tyvärr inte att du är riktigt redo än. Fundera och skriv ner så många skäl du kan komma på till varför du vill sluta röka eller snusa. Jag skrev ner dessa punkter på min lista:

 • Läs på http://www.tobaksbarn.se och inse varför.
 • Jag vill ta tillbaka kontrollen över mitt liv.
 • Jag vill minska risken för tandlossning.
 • Jag vill få bättre ekonomi och ha råd att spara ännu mer.
 • Jag vill inte bidra till tobaksindustrin längre.
 • Jag vill skydda miljön – inte betala för att förstöra den!

Jag berättade för tre personer att jag skulle sluta snusa. Dessa tre personer visste jag skulle stötta mig hela vägen och även finnas där om jag misslyckades. Jag berättade även om mitt nikotin-stopp till några som jag absolut inte vill visa mig misslyckad inför. Visst jag fick höra att jag var knäpp och att jag inte skulle fixa det, jag fick till och med höra att det är skadligt att sluta och att det är nyttigt att snusa. Ja, det var nikotin-missbrukares röster! Men det var det värt att höra, jag blev bara mer målmedveten. Tänk känslan när jag sen visar att att jag visst har lyckats med något som de inte trodde om mig!

Om det funkar för dig att bestämma ett datum så gör det. För mig kom det så naturligt när jag hade gått igenom nästa steg.

Trappa ner genom att ta kontroll!

Det började i fjällen. Jag beslöt mig för att ta kontrollen över nikotinet. Jag ifrågasatte varenda snus. Behöver jag verkligen den här prillan? Kan mitt glädjerus över det vackra landskapet räcka eller måste jag fira med en snus? Behöver jag belöna mig under varenda paus med en snus? Eller kan jag vandra en timme till utan att ta en snus? Behöver jag verkligen trösta mig med en snus varenda gång jag känner mig uttråkad? Kan jag göra något annat? Ta en promenad, sitt-dansa bakom ratten, dricka ett glas vatten?

Ni kan tro att jag många gånger var rätt trött på mig själv och kände att jag ville skrika: Håll käften kärring och låt mig njuta av en snus! Och då gjorde jag det, tog en snus, njöt och kände att det var okey med det.

Dagen- D!

När dagen-D närmade sig för mig kändes det plötsligt helt rätt. Det var väl självklart att jag skulle sluta snusa fredagen den 13:e! Min snusstock var inne på den sista dosan och den 12:e oktober vid 23-tiden tog jag min absolut sista prilla. Jag ljuger om jag säger att det gick helt smärtfritt när jag sedan vaknade upp på morgonen. Utan snus. Jag hade panik och jag hade ingen snus. Jag hade inte ens godis och att tröstäta.

Paniken växte under dagen och jag letade febrilt efter något som kunde stilla den obehagliga och brännande känslan som jag hade under huden. Kolsyra var det enda som hjälpte för stunden men det gick över så fort jag hade svalt det. Jag vet inte om ni känt abstinens någon gång men det bränner under huden och varje gång någon eller något rörde vid mig så exploderade jag av raseri.

För att ni ska slippa gå igenom detta så gör upp en plan innan du slutar med nikotinet. Jag kände starkt under fredagen att jag behövde hjälp med att programmera om min hjärna, om jag bara lyckades göra det så skulle jag fixa abstinensen. Jag sökte efter hjälp på nätet och hittade bland annat den här ljudboken som blev min räddning.

img_6357-2.jpg

Självhypnos kommer inte att fungera om du inte tror på det, eller du måste åtminstone vara öppen för att det kan fungera. Det har inget med religion att göra, och nej du tillkallar inte onda makter och nej det är inte som på TV där hypnotisören får folk att bete sig precis som han vill. Det handlar om självkontroll, avslappning och koncentration. Du skapar en stark kontakt mellan kropp och själ utan magiska formler.

Det finns säkert bättre ljudböcker med skönare röster att lyssna på än den här. Men jag slog bort alla negativa tankar om att författarens röst lät irriterande och ibland fruktansvärt löjlig. Ni vet, tänk soldat! – Ut med giftet! För mig fungerade den riktigt bra. Känslan när den brännande känslan av irritation under huden försvann med hjälp av hypnos var så behaglig så det kändes som att jag ville stanna i den tillvaron för alltid.

Det andra jag införskaffade mig var ingefära! I mitt panikslagna tillstånd hittade jag en länk om att ingefära har hjälpt många snusare och rökare att sluta. Sagt och gjort, jag skivade ingefära och fyllde en gammal snusdosa. Förutom att ingefära är väldigt nyttigt så ger den exakt samma brännande känsla av välbehag som en snus ger under läppen. Om du tycker att ingefära är för starkt så kan du riva det och blanda ut ingefäran med något mildare som riven morot. Jag skär tunna bitar som jag sedan tuggar lite lätt på innan jag stoppar det under läppen. Men var vaksam här och fastna inte i ett nytt beroende. Ta bara ingefära under läppen när du verkligen känner ett rejält sug. Använd det inte som ett substitut för att slippa känna suget efter nikotin. Våga bemöt suget. Ifrågasätt din hjärna, dina känslor och testa om något annat hjälper innan du använder ett substitut som ingefära, godis, läsk eller nikotintuggummi eller vad det kan vara.

Lägg upp en strategi.

För att du ska lyckas så tror jag att det är viktigt att du har en plan att följa om suget slår in, om irritationen eskalerar eller om du känner att du håller på att falla tillbaka. Det viktigaste är att det sista steget är att du får snusa, ja du läste rätt!

Min strategi om irritationen eller suget blir för stort att hantera.

1. Ta en rask promenad på en kvart eller gör något fysiskt ansträngande som knäböj, armhävningar eller sit-ups. Om du kör bil så kan du skruva upp musiken och sitt-dansa bakom ratten tills suget är borta!

2. Ta ett djupt andetag, spänn varenda muskel i kroppen, slappna av. Upprepa några gånger. Har suget inte försvunnit? Gå till steg 3.

3. Peta in en ingefära-prilla under läppen! Skär små bitar om du tycker det är för starkt. Jag tuggar ibland i mig biten och ibland spottar jag ut den när suget försvunnit. Här kan du välja att frossa godis eller något annat istället. Men akta dig för att bli beroende av sockerkickarna.

4. Lyssna på ljudboken med självhypnos!

Enligt författaren ska du bara behöva lyssna på boken en gång om dagen i tio dagar. Men de första dagarna lyssnade ja på den tre gånger och i minst 15 dagar! Sen planade suget ut och plötsligt behövde jag inte lyssna alls längre.

Om du fortfarande inte har kommit över irritationen eller suget, trots att du har följt varenda steg gå vidare till steg fem.

5. Åk till affären och köp snus eller cigg! Men ring först och tala om det för dem du har berättat att du har slutat. Börja gärna med att ringa dem du känner att du absolut inte vill visa dig misslyckad inför. Det kan vara någon du har slagit vad med eller utmanat att sluta snusa tillsammans med dig eller bara en översittare på jobbet som minsann inte tror på ett nikotinfritt liv.

6. Fortfarande sugen? Rök eller snusa, men läs först igenom artiklarna på http://www.tobaksbarn.se Vill du fortfarande snusa eller ta ett bloss? Gör det och tänk samtidigt på vad dina pengar går till.

Har du lyckats motstå suget? Grattis och bra kämpat! Snälla du, gör dig själv en stor tjänst nu och räkna ihop vad nikotinet har kostat dig per månad. Sätt in dessa pengar varje månad under hela din livstid, inte en krona mer eller mindre, på ett sparkonto eller köp fonder och låt dem växa.

Och lova mig att du varje årsdag som nikotinfri belönar dig med något riktigt fint! En lyxig spadag, en resa utomlands, en kurs i något som du alltid har viljat lära dig men aldrig haft råd till. Eller varför inte ge bort dessa pengar till någon som behöver dem? För mig blir det 7800kr plus ränta varje årsdag att spendera på något bra.

Idag har jag varit nikotinfri i 18 dagar. Jag har inte behövt gå längre än till steg 4 för att bli av med suget. Idag upptäckte jag att ingefäran hade möglat i snusdosan, så bortglömd var den i jobbväskan som jag inte använt sen i fredags morse. Visst kommer det ett sug då och då men inget som inte är hanterbart, jag följer bara steg 1 och ibland steg 2 och det räcker för mig.

För er som vill bli kvitt ett beroende så önskar jag er all lycka! Ni får gärna skriva till mig och berätta om hur det går eller dela med er av era bästa tips! Har du slutat snusa eller röka? Hur gjorde du och hur länge har du varit nikotinfri?

Hoppas ni har fått en fin start på veckan!

Annonser

4 reaktioner på ”Nikotinfri utan ångest

 1. Det är aldrig fel att dela med sig av goda råd för att få nån att sluta röka. Själv har jag gått i genom den processen, försöka sluta röka flertal gånger, men nu har jag mycket tack vare nikotin-tuggummi kommit in bit på väg. Hoppas det håller för dig.

  Gilla

  • Å, vad härligt att höra. Hoppas det funkar för dig med nikotin-tuggummi. Jag fick så ont i magen av att tugga på dem, då funkade plåster bättre. Men jag upplevde då som att hjärnan aldrig riktigt ville släppa taget om nikotinet så för mig passade det bättre med att programmera om hjärnan.

   Jag önskar dig lycka till – livet är så mycket bättre som rökfri! 😄

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s