5 steg till ett lyckligare liv

Min plan är att följa de fem stegen ur boken Munken som sålde sin ferarri.

De fem stegen.

1. Skapa en tydlig mental bild av det resultat du önskar. Ju tydligare bild du skapar desto effektivare blir processen.

Ett av mina mål är att må bättre fysiskt. Just nu känner jag mig stel och ovig och har ofta ont i muskler och leder. Därför har jag skapat en mental bild av mig själv som vältränad, stark och med en kropp som känns mjuk, sund och smärtfri.

2. Skapa positiva påtryckningar. Gör dina mål offentliga eller skapa en kännbar bestraffning om du inte uppfyller dina mål. Och programmera om ditt psyke att koppla ihop bra vanor med välbehag och dåliga vanor med obehag.

Här i bloggen kommer jag alltså att dela med mig hur det går med några av mina mål. Jag har även berättat om några utav mina mål till familj och vänner.

3. Varje mål ska ha ett tidsperspektiv. När ska målet vara uppfyllt?! Skriv ner varje mål.

Det här var riktigt svårt att skriva ner speciellt när det har med ekonomiska aspekter att göra.

4. Skapa en drömbok med text och bilder över alla dina livsmål, stora som små.

Min drömbok. Den är liten och lätt att ta med sig i fickan ut på promenader och längre vandringsturer. Den ska jag läsa varenda dag för att påminna mig själv om mina mål och mitt livsverk.

Här har jag ritat, klistrat in bilder och utförligt skrivit ner mina mål under rubrikerna:

  • Hälsa och välmående
  • Arbete
  • Boende
  • Ekonomi
  • Framtid
  • Nutid

Men det finns plats i den för att fylla på med mer.

5. Njut av vägen till målet!

Det här är lättare sagt än gjort med vissa av målen, men jag har hittills gjort mitt bästa för att lyckas njuta även när det har varit tufft.

I boken Munken som sålde sin Ferrari står det:

Glöm aldrig bort vilken kraft som ligger i att leva i otyglad upprymdhet. Avfärda aldrig den skönhet som finns i allt levande. Idag – denna stund- är en gåva. Håll fokus på ditt livsverk. Resten tar universum hand om. För det är en av naturens mest grundläggande lagar.

Så vackra och sanna ord.

Mitt första mål

Att inte längre vara en slav under en drog.

En dosa droger alltid till hands.

Ända sedan jag var 13 eller 14 år så har jag varit en slav under nikotinet. Det började med smygrökning under mellan- och högstadiet och senare under gymnasiet var jag totalt fast. När jag var runt 20 år gick jag igenom kanske en av mina största livskriser och blev djupt deprimerad. Då bestämde jag mig konstigt nog för att sluta röka. Jag kände då att jag ju lika gärna kunde må sämre när jag ändå redan mentalt var på botten.

Så jag bytte ut ciggen mot snus eftersom jag ansåg att det är mer hälsosamt och skadar färre i min omgivning. Men när jag senare ville sluta snusa så föll jag varenda gång tillbaka på rökningen. Jag blev alltså inte sugen på snus utan på cigg trots att det hade gått flera år sedan sista blosset. Så för två år sedan sa jag till mig själv att om jag lyckades fimpa för gott så kunde jag lika gärna snusa tills tänderna ramlade ur. Och så blev jag helt rökfri. Men det har gnagt i mig i tretton år att jag aldrig har lyckats bli kvitt mitt nikotinberoende helt.

Jag har alltid känt en irritation över att ett paket eller en dosa med ett giftigt innehåll kan kontrollera mitt humör och skapa en så stor stress så fort jag inte har den i min omedelbara närhet. Men mest av allt har jag varit så ledsen över att jag lägger ner pengar och bidrar till en sämre miljö, att jag gör fattiga barn fattigare och sjukare bara för att jag ska få ett rus. Tobaksindustrin är fruktansvärt hemsk och absolut inget jag vill bidra till. Men ändå, trots att jag har en så stark vilja att göra rätt så har jag i 20 år varit slav under en drog och bidragit till mer elände för mina medmänniskor, miljön men också för mig själv.

Men nu är det slut med det! För idag har jag varit utan nikotin i 17 dagar. Helt utan större biverkningar än vad jag klarar av att hantera.

Vid tidigare nikotinstopp har jag gått i flera veckor med skakningar, svettningar, sömnsvårigheter på grund av mardrömmar, hypersomni som gjort att jag arbetat som en zombie, feber, raseriutbrott, gråtattacker och frosseri av sötsaker som lett till viktproblem.

Under de här tre veckorna har jag skrattat så att jag har gråtit, känt mig lyckligare och friare än någonsin och så enormt stark. Jag har dessutom gått ner i vikt i stället för upp. Det känns som att nikotinet under alla dessa år har lagt ett tungt lock över mina känslor och nu när locket/nikotinet är borta så känner jag allt ännu starkare och ännu mer. Det är svårt att beskriva känslan, den är helt enkelt underbar.

Nu vet jag att det går att njuta på vägen mot målet trots att vägen dit är krokig och svår. Tankekontroll är nyckeln till ett lyckligare liv!

Hur jag har gjort för att bli fri nikotinet skriver jag mer om senare. Jag är så oerhört glad över att äntligen vara fri men samtidigt sköljer rädslan över mig då och då. Rädslan över att jag ska falla tillbaka för jag vet hur stark makt drogen har över mig, men jag vet att jag har de rätta verktygen nu. Jag känner det starkt inom mig. Jag är fri.

Annonser

2 reaktioner på ”5 steg till ett lyckligare liv

  1. Är oxå en snusare men vill gärna sluta. Ser framemot nästa inlägg om hur du gjort för att bli fri från nikotinet!!! Ha en bra dag!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s