Om att finna meningen med livet

Jag kör en hel del bil både på jobbet och på min fritid. Då lyssnar jag helst på ljudböcker eller mina egna tankar. Det sägs att vi tänker ungefär 60 000 tankar om dagen, 95% av dem är samma tankar som dagen innan. Tänk dig då om du har fastnat i en ond cirkel av negativa tankar där du oroar dig över din ekonomi, din vikt, din sömn, dina barn eller över vad din chef och dina kollegor tycker om dig. Tänk dig om alla gårdagens 57 000 tankar består av negativa tankar. Vad finns det då kvar att vara positiv över? Inte mycket. Så var snäll mot dig själv och tänk positiva tankar.

När jag körde upp till Lappland för att fjällvandra så lyssnade jag på en helt okey bok. Den var inte direkt välskriven men budskapet i boken gick rakt in i mitt hjärta. Efteråt satt jag länge och funderade över mitt liv och vilka förändringar jag vill göra.

Det slog mig när jag läste boken att så många människor där ute söker efter meningen med livet. Medan budskapet ju borde vara självklart. För mig är det så klart och tydligt. Meningen med livet är att leva ett liv med mening. Vad du sen gör är detsamma så länge du tycker att det du gör är meningsfullt och så länge du och din omgivning mår bra av det och ingen tar skada av hur du lever. Du kan inte ta ansvar över alla men du kan göra ditt bästa för att inte skada någon annan.

Boken lyssnade jag på via Storytel men den finns som vanlig bok också. All text i det här inlägget som hädanefter är kursiverad är utdrag ur boken.

Författaren beskriver det mänskliga sinnet som en trädgård som vi måste ta hand om, ge näring åt och sköta om så att den kan blomstra.

Men om du låter ogräset ta över kommer varaktig sinnesfrid och djup inre harmoni alltid att gäcka dig. Om jag kom in i din älskade trädgård och började hälla ut giftigt avfall över alla dina förstklassiga petunior skulle du väl bli bra sur?

Självklart skulle jag bli det. Men ändå låter jag negativa tankar komma in och förgifta min fina trädgård.

Vidare förklarar författaren att vissa trädgårdsmästare bevakar sin trädgård som en soldat för att vara säker på att inget gift kan komma in.

Men se hur mycket giftigt avfall folk släpper in i huvudet under en enda dag: oro och ängslan, ett ältande av det förflutna, grubblerier inför framtiden och rädslan vi själva ger näring åt.’

Jag ska bli en soldat för mitt huvud!

”Om du vill leva ett rikt och tillfredsställande liv måste du stå på vakt vid grinden och bara släppa in den bästa informationen. Du har helt enkelt inte råd med negativa tankar – inte ens en enda. Världens gladaste, nöjdaste och mest dynamiska människor skiljer sig inte från dig och mig; vi är alla gjorda av samma stoff, och vi kommer alla från samma universella källa. Men de som gör något mer än bara existerar, de som har blåst liv i sin sanna potential och verkligen njuter av livet till fullo gör något annat än de människor som lever ett ordinärt liv. Och den främsta skillnaden är att de ser positivt på världen och allting som finns i den.’

Boken Munken som sålde sin Ferrari är väldigt kort men innehåller en hel del bra och konkreta tips. Jag gillar budskapet i boken. Den går väl ihop med min livsfilosofi och ger mig många tankeställare och sparkar i baken att ta tag i mina mål.

De människor som tänker likadant varje dag – och vars tankar främst är negativa – har fastnat i dåliga vanor. De har inte insett att tankekontroll är nyckeln till ett lyckligare liv. I stället för att fokusera på det goda i livet och tänka ut sätt att göra livet ännu bättre sitter de fast i sitt förflutna och har ångest över att barndomen var usel, att vågen visade ett kilo extra, eller att kollegan använder en sur ton. Hur du tänker bygger på vanor. Genom att ta kontroll och bryta dina negativa vanor kan du nå ett lyckligare liv.

Jag har varit utbränd och deprimerad och jag är en högkänslig person som mår bra av att få dra mig undan och vila från ljud, starka dofter och ja, för mycket intryck helt enkelt. Jag har väldigt dåligt minne, har svårt att koncentrera mig i alltför röriga miljöer och sömnen har de senaste drygt tio åren varit en stor stressfaktor för mig. Dels för att jag inte kan somna men också för att när jag väl somnar helt utmattad så vaknar jag inte så lätt. Det här har varit ett stort problem för mig när jag haft dagjobb. Med nattjobb fungerar det mycket bättre. Och det har gjort att stressen inför varje natt har försvunnit, eftersom jag inte har någon tid att passa direkt när jag vaknar.

Enligt min psykolog orsakar långvarig stress ett slitage på hjärnan som många år senare kan visa sig som trötthet, dåligt minne, svårt att fokusera och koncentrera sig. De kan alltså bli biverkningar av utmattningen och depressionen som kan vara svåra att bli av med. Det kan tydligen ta många år av vila, rehabilitering och sunda levnadsvanor för att reparera sig själv. En del lyckas aldrig bli helt frisk.

Idag mår jag väldigt bra. Jag tycker att jag äntligen har hittat en fin balans mellan jobb och fritid. Jag skrattar ofta, jag känner mig glad och lycklig. Visst känner jag mig trött och nere ibland men det är också tillstånd som går över. De är inget jag längre fastnar i under längre perioder. Jag gräver inte ner mig i depression över att mörkret närmar mig. För jag känner att jag äger mina tankar och motar bort gifterna vid grinden med båge och pil.

Vid mitt grindhål står det nu beväpnade soldater och motar bort giftiga tankar. En negativ tanke bytes ut mot tre positiva tankar.

När jag vandrade i fjällen under hösten kände jag flera gånger att det blev för jobbigt i den starka vinden i de brantaste partierna. De negativa tankarna började mala och jag nedvärdera mig själv med att tänka att jag inte skulle fixa detta. Då övade jag på att vara min egen soldat. Jag fokuserade på tio steg i taget, att solen lyste, att det inte gjorde ont i axeln och på att jag hade världens bästa hund som på sitt fina tålmodiga sätt peppade mig hela vägen till målet. Och de negativa tankarna försvann en efter en. Jag kände mig så ren och så lycklig när jag väl kom fram till målet efter att ha lyckats rensa ut alla giftiga tankar under vägen.

Men det finns en del saker i mitt liv som fortfarande suger energi och saker som jag vill förändra för att förhoppningsvis må bättre.

Och det kommer att bli mitt projekt under hösten och vintern – att rensa bort dessa energitjuvar.

Imorgon skriver jag om min största energitjuv – som åkte ut med buller och brak.

Annonser

3 reaktioner på ”Om att finna meningen med livet

 1. Hey Forstår det meste af det du skriver, er fra Danmark, du vil måske også have svært ved noget af det jeg skriver. Det lyder så rigtigt og vil prøve at få fat på bogen. Jeg er pt udfordret ved at min yngste søn blev skilt indenfor 1 måned på grund af utroskab fra min svigerdatter. Sønnen er så langt nede og støtter ham så meget som muligt og skubber venligt til ham at han ikke ryger ned i offerrollen. Prøver at få ham til at bruge sin vrede og kedafdethed så han kan tage sig af sine to drenge på 12 og 14 som han har 10 dage og 4 dage hos mor. Det tæger på mig jo klart og kan lære en masse af det du skriver. Jeg bruger naturen og både gå- og vandreture sammen med min hund som min medicin. 1000 tak for dit indlæg ø. Mange hilsner fra Marianne

  Gilla

  • Hej!
   Danska är inte min starka sida men jag förstår sammanhanget och översätter i Google translate om det blir för svåra ord.

   Först vill jag bara säga TAK for dine gode ord! (jag hoppas det blev rätt?)
   Jag hoppas du hittar boken och att den kan hjälpa dig och din son! Det är klokt tänkt, din son gör bara mer skada av att gömma sig i offerrollen men glöm inte att det är hans resa och att han behöver gå igenom det här. Du som orolig mor kan bara stå bredvid och hjälpa honom klara av vardagen med barnen.

   Visst är naturen och hunden det bästa som finns när man känner sig nere! ❤️

   Gilla

 2. Pingback: Nikotinfri utan ångest – ↟Skogstokiga↟

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s