Höga Kusten

Min roadtrip genom norra Sverige började efter några få timmars sömn efter ett nattskift. Därför passade det utmärkt att den första sträckan inte blev längre än till Höga Kusten. En sträcka på bara fem timmar bakom ratten.

Berg har alltid fascinerat mig. De får mig att känna mig trygg och omfamnad av naturen. Eftersom jag bor söder om och har min familj norr om Höga Kusten så har jag passerat dessa berg så otroligt många gånger och varje gång har jag tänkt att jag någon gång ska stanna där ett par dygn för att vandra och njuta av utsikten från Skuleberget. Därför var det här ett självklart stopp för mig under min roadtrip.

Norr om Högakustenbron svängde jag av och körde ut mot kusten. Efter svindlande broar som aldrig ville ta slut stannade jag bilen och tog en promenad i skogen med Geni innan vi bäddade ner oss i skuffen för en mysig natt. Det var så härligt att få vakna på morgonen och direkt kunna gå ut i skogen och njuta av en kopp kaffe sittandes på en stubbe innan det bar iväg för dagens äventyr.

Om ni någon gång kör förbi Högakusten så sväng av E4:an och kör Turistvägen eller Högakusten-slingan som den också kallas. Den går mellan HK-bron och Skuleberget, så otroligt vacker väg! Den var faktiskt så vacker att jag kom av mig helt och tog inte en enda bild. Jag satt bara bakom ratten och njöt av utsikten och tänkte – här skulle jag kunna bo!

Första stoppet för dagen var vid Friluftsbyn för att vandra på kanske en av Sveriges vackraste stigar, Högakusten-stigen. För dig med trötta ben så finns det en linbana som du kan åka upp med.

Det var väldigt brant uppför den första biten och bitvis var det väldigt halt av allt regnande så jag var glad att jag hade mina Icebugs och inte kängorna på mig.

Jag kände mig ganska trött efter att ha sovit dåligt två nätter eftersom jag försökte vända på dygnet efter nattskiftet så det blev en tuff vandring uppför. Men det var så värt det och utsikten var helt fantastisk, bättre än vad jag hade föreställt mig.

Den här vackra raststugan ligger precis nedanför Toppstugan och hade stora fönster med en vy över trädtopparna så det kändes som att sitta i en trädkoja. Jag hade kunnat flytta in där på direkten.

Här i toppstugan serveras det mat och dryck med en helt otrolig utsikt medan man äter. Dit kommer jag absolut att återvända nästa år på sensommaren och då boka tältplats i mysiga Friluftsbyn! Jag har så mycket kvar att upptäcka av denna vackra plats.

Det var väldigt lätt att hitta längs med leden eftersom den var väl utmarkerad. Följ de blå prickarna så hittar du rätt.

När jag gick ner igen mötte jag flera vandrare som stannade upp och frågade hur långt det var kvar och om det var värt att fortsätta. Jag svarade varje gång att de snart skulle vara framme, oavsett vart jag än mötte dem längs vägen. Jag bedyrade också att det absolut var värt det, för mig.

Det fick mig att undra varför folk är ute i naturen och vandrar? Det här var allt från pensionärer, vältränade unga killar till utländska turister och det handlade om 1-2 timmar vandring uppför. Är det inte själva tjusningen med att vandra, att ha gott om tid på sig, att kunna stanna och njuta av utsikten när du behöver vila och att inte låta klockan styra dig? Det var ett par som vände när jag sa hur lång tid det hade tagit för mig, en timme och tjugo minuter, och då hade jag stannat många gånger med kameran på vägen upp. Jag ville bara skrika att de skulle vända och inte ge upp, men de var inte riktigt rätt klädda för hala stenar och leriga stigar så jag lät dem gå. Men det var verkligen värt att vandra hela vägen upp.

Skuleberget kommer från och med nu att vara ett av mina smultronställen när jag åker hem till Tornedalen. En plats att återvända till i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s